top of page
Yazarın fotoğrafıDicle Demirel

8 Soruda X Corp. (Twitter)'a Getirilen Reklam Yasağının İncelenmesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; 21/07/2023 Tarihli, 32255 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan İlanı İle X Corp. (Twitter) Adlı Sosyal Sağlayıcıya, 5651 Sayılı Kanun Uyarınca Reklam Yasağı Kararı Verdiğini Açıklamıştır.


Kurum'un, Resmi Gazete'de yayımlanan ilanı şu şekildedir:


"Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen eski unvanı Twitter, Inc. olan X Corp. (Twitter) adlı sosyal ağ sağlayıcıya, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesinin yasaklanmasına 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un ek 4’üncü maddesinin ikinci fıkrası ve geçici 6’ncı maddesi gereğince karar verilmiştir."



Bahse konu yasağın detaylarını 8 soru başlığı altında inceledik:


1-) Yasağın Kanuni Dayanağı Nedir?


Getirilen yasak, meşruiyetini 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un Ek 4. maddesinden almaktadır.


2-) Twitter’a Neden Reklam Yasağı Uygulanmaktadır?


5651 sayılı Kanun, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar bakımından en az bir temsilci belirleme ve bu temsilciyi bildirme yükümlülüğü öngörmekte olup Twitter bu yükümlülüğü yerine getirmemesi sebebiyle söz konusu yasağın muhatabı olmuştur.


3-) Reklam Yasağı Nedir?


Verilen karar doğrultusunda Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin; Twitter’a yeni reklamlar vermesi, para transfer etmesi ve Twitter ile yeni anlaşmalar yapması yasaklanmıştır.


4-) Yasak Kimleri Kapsamaktadır?


Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır.


5-) Yasak Hangi Tarih İtibarıyla Geçerlidir?


Resmi Gazetede yayımlandığı tarih olan 21 Temmuz 2023 itibariyle bahse konu yasak geçerlidir.


6-) Yasak Ne Kadar Süreyle Uygulanacaktır?


Reklam yasağı, Twitter’ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirene değin uygulanmaya devam edecektir.


7-) Devam Eden Süreçte Twitter Tarafından Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Halinde Kurumun Yetkisi Ne Olacaktır?


Yasak kararından itibaren 3 ay içerisinde temsilci bildirilmemesi halinde Kurum Başkanı Twitter’ın internet trafiği bant genişliğinin %50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecektir. Bu başvurunun kabul edilmesi halinde; kabul edildikten sonraki 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülük halen yerine getirilmemiş olursa bu defa Başkan internet trafiği bant genişliğinin %90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilir.


8-) Karara Uyulmayıp Reklam Verildiği Taktirde Yaptırımı Ne Olacaktır?


İlgili mevzuat, reklam yasağına aykırı davranan Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere, on bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabileceğini öngörmektedir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page