top of page
Yazarın fotoğrafıDicle Demirel

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde Değişikliğe Gidildi.

9 Mayıs 2023 Tarih, 32185 Sayılı Resmi Gazete İle Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde Değişikliğe Gidildiği Bildirildi.


Resmi Gazete'de yayımlanan 'Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile Avukatlık Staj Yönetmeliği'nin çeşitli maddelerinde değişikliğe gidilmiştir.


Değişiklikle birlikte stajyer adaylarına staj başvurularında, elektronik ortamda da belge temin edebilme kolaylığı sağlanmış; ayrıca, avukatlık stajının bağımsız bürosu bulunan avukatların dışında bünyesinde hukuk müşavirliği mevcut kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görevli avukat yanında da yapılabilmesi olanağı getirilmiştir.


Bunun yanında Yönetmelik ile değişikliğe gidilen en önemli konulardan bir tanesi 7188 sayılı Kanun ile getirilen "hukuk mesleklerine giriş sınavı"nın Yönetmeliğe işlenmesidir. Bu sayede, staj başvurusunda bulunacak adayların başvuru belgeleri arasında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı başarı belgesinin de bulunması zorunluluğu getirilmiştir.


Yönetmelik'te göze çarpan başlıca değişiklikler bu saydıklarımız olmakla birlikte yapılan tüm değişikliklere ilişkin olarak eski ve yeni metnin kıyası aşağıda yapılmıştır:


2.MADDE "Genel Hükümler"


Değişiklik Öncesi: Bu Yönetmelik, Barolar nezdinde yapılacak avukatlık stajının yapılış amacı ile biçim ve yöntemlerinin belirlenmesini kapsamaktadır.


Değişiklikle Birlikte: Bu Yönetmelik, avukatlık stajının yapılış amacı ile biçim ve yöntemlerinin belirlenmesini kapsamaktadır.


4.MADDE "Staja Başvurma ve Staj Listesine Yazılma"


Değişiklik Öncesi: (2) Dilekçeye aşağıdaki belgelerin asılları ile onanmış ikişer örneğinin eklenmesi zorunludur.

a) Nüfus Cüzdanı,

e) Avukatlık Kanununun 5 inci maddesinin (a) bendinde yazılı hükümlülüklerinin bulunmadığına dair arşivli adli sicil belgesi,

ğ) Türkiye Barolar Birliğince yaptırılan staja kabul değerlendirmesi başarı belgesi.


Değişiklikle Birlikte: (2) Dilekçeye aşağıdaki belgelerin asılları veya e-Devlet kapısına ait barkodlu belge doğrulama uygulaması vasıtası ile kontrolü mümkün örneğinin eklenmesi zorunludur.

a) Nüfus Cüzdanı örneği,

e) Avukatlık Kanununun 5 inci maddesinin (a) bendinde yazılı mahkumiyetlerinin bulunmadığına dair arşivli adli sicil belgesi,

ğ) 24/10/2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden önce mezun olanlar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı başarı belgesi.


5.MADDE "İnceleme"


Değişiklik Öncesi: Görevlendirilen avukat, geçerli özürü dışında bu görevi kabul etmek ve en geç onbeş gün içinde rapor vermek zorundadır.


Değişiklikle Birlikte: Görevlendirilen avukat, geçerli mazereti dışında bu görevi kabul etmek ve en geç onbeş gün içinde rapor vermek zorundadır.


10.MADDE


Değişiklik Öncesi:

Türkiye Barolar Birliğine Gönderme:

Adayın başvurusu ve başvurusuna eklediği belgelerin birer örneği, Baro başkanı tarafından onaylanarak Türkiye Barolar Birliğine gönderilir.


Değişiklikle Birlikte:

Türkiye Barolar Birliğine Elektronik Ortamda Gönderme:

Adayın başvurusu ve başvurusuna eklediği belgelerin bir örneği, Baro başkanı tarafından Türkiye Barolar Birliğine gönderilmek üzere elektronik sisteme yüklenir.


12.MADDE "Staj Sıra ve Süreleri"


Değişiklik Öncesi: Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır; b) Ağır Ceza Mahkemesinde bir ay,

c) Asliye Ceza Mahkemesinde onbeş gün,

d) Sulh Ceza Mahkemesinde onbeş gün,

f) Asliye Hukuk Mahkemesinde (Ticaret, İş, Tapulama dahil) bir buçuk ay,

g) İcra Tetkik ve İcra Dairesinde bir ay.

Adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajyerin isteği üzerine Ticaret, İş veya Tapulama Mahkemesinde staj yapılmasını sağlar.


Değişiklikle Birlikte: Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır; b) Ağır Ceza Mahkemesinde (Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi dahil) bir ay),

c) Asliye Ceza Mahkemesinde (Çocuk Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi dahil) onbeş gün,

d) Sulh Ceza Hakimliğinde onbeş gün,

f) Asliye Hukuk Mahkemesinde (Ticaret, İş, Aile, Tüketici, Kadastro Mahkemeleri ile Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi dahil) bir buçuk ay,

g) İcra Mahkemeleri ve İcra Dairesinde bir ay.

Adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajyerin isteği üzerine Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi veya Kadastro Mahkemesi ile Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde staj yapılmasını sağlar.


14.MADDE "Avukat Yanında Staj"


Değişiklik Öncesi: Avukatlık stajının kalan altı ayı, staj yapılan Baro levhasına kayıtlı, meslekte en az beş yıl kıdemli (bu beş yıllık kıdem hesabına Avukatlık Kanununun 4 üncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler dahildir) ve bağımsız bürosu olan bir avukat yanında yapılır. Avukatlık ortaklıklarında, bu Yönetmelikteki koşulları taşıyan ortak avukat bulunması halinde staj yapılabilir.


Değişiklikle Birlikte: Avukatlık stajının kalan altı ayı, staj yapılan Baro levhasına kayıtlı, meslekte en az beş yıl kıdemli (bu beş yıllık kıdem hesabına Avukatlık Kanununun 4 üncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler dahildir) ve bağımsız bürosu bulunan veya bünyesinde hukuk müşavirliği mevcut kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görevli bir avukat yanında yapılır. Avukatlık ortaklıklarında, bu Yönetmelikteki koşulları taşıyan ortak avukat bulunması halinde staj yapılabilir.


16.MADDE "Avukat Yanında Staja Başlama"


Değişiklik Öncesi: Baro Yönetim Kurulu, avukat yanında stajın başlamasına ilişkin yazısında, staj eğitim programı hakkında bilgi vererek, stajyerin eğitim programına katılmasının sağlanmasını ister ve stajın Yönetmelik ilkelerine uygun yapılması için alınması gereken önlemleri, uygulanması gereken staj eğitim ve değerlendirme kurallarını bildirir.


Değişiklikle Birlikte: Baro Yönetim Kurulu, avukat yanında stajın başlamasına ilişkin yazısında, staj eğitim programı hakkında bilgi vererek, stajyerin eğitim programına kesintisiz katılmasının sağlanmasını ister ve stajın Yönetmelik ilkelerine uygun yapılması için alınması gereken önlemleri, uygulanması gereken staj eğitim ve değerlendirme kurallarını bildirir.


17.MADDE "Avukatın Yükümlülüğü"


Değişiklik Öncesi: Bu yükümlülük kapsamında avukat, stajyeri Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen duruşmalara ve cezaevi görüşmelerine birlikte gitmek, mahkemeler ve idari makamlardaki işleri takip etmek, dava dosyalarını ve yazışmaları düzenlemek imkanını sağlayarak eğitir. Stajyere bu işler dışında bir iş yüklenemez.


Değişiklikle Birlikte: Bu yükümlülük kapsamında avukat, stajyeri Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen duruşmalar ile cezaevi görüşmeleri ve ifade ve sorgu işlemlerine birlikte gitmek, mahkemeler ve idari makamlardaki işleri takip etmek, dava dosyalarını ve yazışmaları düzenlemek imkanını sağlayarak eğitir. Stajyere bu işler dışında bir iş yüklenemez.


Avukatlık Kanununun 22 nci maddesi uyarınca baro başkanı tarafından tayin edilen avukat, stajyeri kabul zorundadır.


18.MADDE "Stajın Yapılışı"


Değişiklik Öncesi: Stajyer askerlik görevini yaptığı sırada, izinli olarak kıtasından ayrılması halinde sivil kıyafetle stajına kaldığı yerden devam edebilir.


Değişiklikle Birlikte: MÜLGA


19.MADDE "Stajyerin Yapabileceği İşler"


Değişiklik Öncesi: Stajyer, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı oluru ile onun gözetim ve sorumluluğu altında, sulh hukuk, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilir.


Değişiklikle Birlikte: Stajyer, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı oluru ile onun gözetim ve sorumluluğu altında, sulh hukuk mahkemeleri ile seri muhakeme hariç, üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dâhil) hapis cezasını gerektiren suçlara ilişkin yapılan yargılamalarla sınırlı olmak üzere asliye ceza mahkemeleri ve icra mahkemelerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilir.


20.MADDE "Raporlar"


Değişiklik Öncesi: Yanında staj yapılan avukat, ilk üç ayın bitiminde ve staj süresinin sonunda birer rapor verir. Son rapor kesin rapor olup, raporlarda stajyerin staja devamı, mesleki ilgisi, meslek ilke ve kurallarına yatkınlığı, katıldığı duruşmalar, yetki belgesi ile yürüttüğü işler, yaptığı araştırmalar ile uygulamalar ve benzeri çalışmalar değerlendirilir.


Değişiklikle Birlikte: Yanında staj yapılan avukat, ilk üç ayın bitiminde ve staj süresinin sonunda birer rapor verir. Son rapor kesin rapor olup, raporlarda stajyerin staja devamı, mesleki ilgisi, meslek ilke ve kurallarına yatkınlığı, katıldığı duruşmalar, yetki belgesi ile yürüttüğü işler, yaptığı araştırmalar ile uygulamalar ve benzeri çalışmalar değerlendirilir.


Raporların içeriği yönetim kurulu tarafından denetlenir.


21. MADDE "Denetim"


Değişiklik Öncesi: Baro yönetimi, staja başlama veya staja başlanılan avukatın değiştirilmesi konusunda; yanında staj yapılacak avukatın bu Yönetmelikte belirlenen nitelikleri taşıyıp taşımadığı, büro olanaklarının stajyerin eğitimine elverişli olup olmadığı hakkında karar vermeye yetkilidir. Ayrıca, Baro Yönetim Kurulu veya yetki verilmesi halinde staj kurulu, stajın devamı süresince stajyerin, bu Yönetmeliğin amaç maddesinde belirlenen eğitim programına, meslek kurallarına uygun staj yapıp yapmadığını denetler.


Değişiklikle Birlikte: Baro yönetimi, staja başlama veya staja başlanılan avukatın değiştirilmesi konusunda; yanında staj yapılacak avukatın bu Yönetmelikte belirlenen nitelikleri taşıyıp taşımadığı, büro olanaklarının stajyerin eğitimine elverişli olup olmadığı hakkında karar vermeye yetkilidir. Ayrıca, Baro Yönetim Kurulu veya yetki verilmesi halinde staj kurulu, stajın devamı süresince stajyerin, bu Yönetmeliğin amaç maddesinde belirlenen eğitim programına, meslek kurallarına uygun staj yapıp yapmadığını staj süresince düzenlenen raporları da dikkate alarak denetler.


24.MADDE "Staj Kurulları"


Değişiklik Öncesi: Staj kurulunun oluşumu, görevlendirme yöntemi ve Baro Yönetim Kurulu tarafından bu kurula devredilecek yetkilerin kapsamı, kullanılış biçimi, kurulun çalışma şekli ve benzeri konular iç Yönetmelikte belirlenir. Staj kurulu üyesi avukatların görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten avukat yeniden görev alabilir.


Değişiklikle Birlikte: Staj kurulunun oluşumu, görevlendirme yöntemi ve Baro Yönetim Kurulu tarafından bu kurula devredilecek yetkilerin kapsamı, kullanılış biçimi, kurulun çalışma şekli ve benzeri konular iç Yönetmelikte belirlenir.(İkinci ve üçüncü cümleler yürürlükten kaldırılmıştır.)


29.MADDE "Staj Eğitiminin Tamamlanması"


Değişiklik Öncesi: Staj eğitiminin tamamlanmasından sonra stajyere staj eğitimi bitirme belgesi verilir. Bu belgenin verilmesi için; stajyerin eğitim programına katılmış olması gerekir. Ayrıca katıldığı zorunlu ve seçimlik eğitim çalışmalarından yazılı sözlü anlatım, hukuksal niteleme, meslek ilke ve kurallarına uygunluk yönünden başarılı bulunmuş, bireysel çalışma raporunun kabul edilmiş olması, avukatlığı mesleğin saygınlığına ve bu Yönetmeliğin amaç maddesinde yer alan ilkelere uygun olarak yapacağına yönelik kanaat uyandırmış (Ek ibare:RG-17/6/2014- 29033)(1) ve Türkiye Barolar Birliği tarafından yazılı olarak yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı olması gerekir.


(Ek fıkra:RG-17/6/2014-29033)(1) Staj yeterlilik değerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılır.


(Ek fıkra:RG-17/6/2014-29033) (1) Staj yeterlilik değerlendirmesi; otuz puanı mantıksal akıl yürütme, yetmiş puanı avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin sorulardan oluşmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılır. Stajyer, stajının dokuzuncu ayından itibaren yeterlilik değerlendirmesine girebilir. Barolar, avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin eğitimlerini stajın dokuzuncu ayına kadar tamamlanacak şekilde planlar.


(Ek fıkra:RG-17/6/2014-29033) (1) Staj yeterlilik değerlendirmesinden yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.


(Ek fıkra:RG-17/6/2014-29033) (1) Staj yeterlilik değerlendirmeleri, yılda üç kez yapılır.


(Ek fıkra:RG-17/6/2014-29033) (1) Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanır.


Değişiklikle Birlikte: Staj eğitiminin tamamlanmasından sonra stajyere staj eğitimi bitirme belgesi verilir. Bu belgenin verilmesi için; stajyerin eğitim programına katılmış olması gerekir. Ayrıca stajyerin, katıldığı zorunlu ve seçimlik eğitim çalışmalarından yazılı sözlü anlatım, hukuksal niteleme, meslek ilke ve kurallarına uygunluk yönünden başarılı bulunmuş, bireysel çalışma raporunun kabul edilmiş, avukatlığı mesleğin saygınlığına ve bu Yönetmeliğin amaç maddesinde yer alan ilkelere uygun olarak yapacağına yönelik kanaat uyandırmış olması gerekir.


30.MADDE "Staj Bitim Belgesinin Alınması"


Değişiklik Öncesi: Baro Yönetim Kurulu (Ek ibare:RG-17/6/2014- 29033) (1) Türkiye Barolar Birliği’nce yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı olan ve staj süresini tamamlayarak staj eğitimini bitirme belgesini alan stajyere, staj dosyasındaki belge ve raporları inceleyerek yeterli bulduğu takdirde, yapacağı ilk toplantıda staj bitim belgesi verilmesi konusunda karar verir.


Değişiklikle Birlikte: Baro Yönetim Kurulu staj süresini tamamlayarak staj eğitimini bitirme belgesini alan stajyere, staj dosyasındaki belge ve raporları inceleyerek yeterli bulduğu takdirde, yapacağı ilk toplantıda staj bitim belgesi verilmesi konusunda karar verir.


31.MADDE "Stajın Nakli"


Değişiklik Öncesi: Stajın nakli mümkündür. Bu konuda Avukatlık Kanununun 68, 69 ve 70 inci maddelerinin, staja aykırı düşmeyen kuralları uygulanır. Nakil ile gelinen Baroda staj eğitimini kısmen veya tamamen aldığı anlaşılan stajyerin staj eğitiminden kısmen veya tamamen muaf tutulması mümkündür.


Değişiklikle Birlikte: Stajın nakli mümkündür. Bu konuda Avukatlık Kanununun 68, 69 ve 70 inci maddelerinin, staja aykırı düşmeyen kuralları uygulanır. Nakil ile gelinen Baroda staj eğitimini kısmen veya tamamen aldığı anlaşılan stajyerin staj eğitiminden kısmen veya tamamen muaf tutulması mümkündür. Stajyer nakil geldiği baroda tamamlamamış ise 23 üncü maddede öngörülen zorunlu ders saatini tamamlamakla yükümlüdür.


***İncelemeye konu olan Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler; Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 17. maddesi uyarınca yayımı tarihi olan 09/05/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.



Kaynak:







0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page